![]() ![]() În momentul de faţă, legatura pietonală între Centrul Istoric şi zona verde a Parcului Izvor iar mai departe cea către centrele de interes din sudul oraşului este blocată prin dispariţia în anii ’80 a Podului Mihai Vodă. Apare astfel necesitatea de a realiza un pod pietonal şi pentru biciclişti, care să traverseze Dâmboviţa şi Splaiul Independenţei în dreptul străzii Lipscani.
Podul este conceput sub forma unei „camere urbaneâ€, mai mult
ÃŽn momentul de faţă, legatura pietonală între Centrul Istoric ÅŸi zona verde a Parcului Izvor iar mai departe cea către centrele de interes din sudul oraÅŸului este blocată prin dispariÅ£ia în anii ’80 a Podului Mihai Vodă. Apare astfel necesitatea de a realiza un pod pietonal ÅŸi pentru bicicliÅŸti, care să traverseze DâmboviÅ£a ÅŸi Splaiul IndependenÅ£ei în dreptul străzii Lipscani. Podul este conceput sub forma unei „camere urbaneâ€, un spatiu al comunităţii ÅŸi al autoreflexiei. La nivel urban, silueta podului susÅ£ine liniile de forta ale Å£esutului urban, definind clar spaÅ£iul construit de cel liber ÅŸi realizând un context avantajos pentru scuarul ce adaposteste Memorialul Holocaustului. La nivel cultural, podul este ÅŸi un simbol al memoriei colective, reclădind simbolic vechiul Pod Mihai Vodă. Podul îşi propune ÅŸi să suplinească lipsa de spaÅ£ii de servicii de care suferă Parcul, oferind spaÅ£ii de întâlnire ÅŸi socializare orintate spre vest pentru a exploata la maximum priveliÅŸtea apusului peste oglinda de apa a DâmboviÅ£ei. Pe malul drept, coborarea se face printr-un amfiteatru larg, plantat, ce oferă un loc de popas ÅŸi ocazia unor evenimente culturale. Parcările subterane sunt organizate pe ambele maluri ale DâmboviÅ£ei, cea de pe malul stâng desfăsurându-se pe doua niveluri ÅŸi oferind cca 230 locuri de parcare iar cea de pe malul drept desfăşurându-se pe un singur nivel ÅŸi având o capacitate de cca. 200 locuri.
![]()
*Acest proiect este o propunere pentru realizarea Planului Integrat de Dezvoltare Urbana a zonei centrale a Municipiului Bucuresti.
Ideea acestui proiect este promovata pentru a fi cunoscuta de locuitori si pentru a deveni o solutie adoptata de autoritati in procesul de regenerare a centrului capitalei.
Din punctul dumeavoastră de vedere, acest proiect răspunde necesităţilor zonei?
Comentarii
![]() Ansamblu Dambovita – Pod Mihai Voda, pod pietonal si pentru biciclisti si parcaje subterane (Luni, 26 Septembrie 2011)
TSK
Proiect interesant si util, trebuie tinut seama in alegerea stilului arhitectonic al podului de stilul in care sunt realizate cladirile adiacente situate in Centrul Istoric. Ar fi de dorit utilizarea unor materiale de calitate care sa dea o nota de eleganta si bun gust proiectului. De asemenea ar trebui luate in calcul includerea unor elemente anti-vandalism si grafitti intrucat in lipsa acestora constructia ar fi in scurt timp de la infiintare acoperita de grafitti si afise ceea ce ar stirbi din frumusetea ei. Multumesc si succes.
![]() (Luni, 28 Noiembrie 2011)
Echipa de proiect CentralBucuresti.ro
Mulţumim pentru sugestie, o vom lua in considerare.
![]() Zona Izvor (Smbata, 10 Martie 2012)
Mircea M
Am văzut că sunt o serie de proiecte care vor să schimbe fața zonei Izvor, o zonă despre care cred că are foarte mult potențial și care acordă spațiu multor idei. Îmi place ideea de a lega MNAC de parcul Izvor (si el modernizat) și mai apoi printr-un pod de monumentul Holocaustului, necunoscut locuitorilor Bucureștiului. Însă și zona aceea de pe lângă monument ar trebui valorificată. Este zona cuprinsă între Bulevardul Elisabeta, Calea Victoriei, Splaiul Independentei si Pod Izvor. Este o zona uitata, la fel de valoroasa dpdv arhitectural ca si Centrul Vechi.
![]() Integrarea cheiului Dambovitei in functionalitatea zonelor adiacente (Wed, 18 Aprilie 2012)
Constantin Caruntu
Din punctul meu de vedere, ar trebui pus accentul mai mult pe realizarea unei conexiuni a cheiului Dambovitei cu parcul Izvor si Centrul Vechi. In acest sens eu propun utilizarea noului bulevard Uranus si a bulevarelor adiacente Casei Poporului ca ruta principala de preluare a traficului auto si limitarea acestuia de-a lungul cheiului Dambovitei intre podul Hasdeu si Piata Unirii. Acest fapt ar putea fi realizat prin diminuarea zonei carosabile la maximum 2 benzi pe sens si pavarea acesteia cu piatra cubica. Pe partea adiacenta parcului Izvor traficul auto ar putea chiar fi intrerupt, o abordare similara putand fi realizata si pe partea opusa a cheiului Dambovitei, in zona cuprinsa intre Piata Unirii (Hanul Manuc) si Piata Natiunilor Unite (interectia cu Calea Victoriei)traficul auto urmand a se desfasura pentru fiecare dintre aceste zone, in ambele sensuri, pe partea contralaterala a Dambovitei. Un alt aspect prin care s-ar putea profita de construirea noului bulevard Uranus si de noua magistrala de metrou Dr. Taberei Universitate ar fi limitarea traficului auto pe bd Regina Elisabeta intre str Hasdeu si Piata Universitatii (eventual si mai departe intre Piata Rosetti si Izvorul Rece). Acest deziderat s-ar putea obtine prin construirea in paralel cu tunelul metroului a unui tunel auto. S-ar putea mentine la suprafata numai transportul in comun si accesul riveranilor, avantajul fiind realizarea unei largi artere "semipietonale" si a unei piete cu caracter pietonal in fata Universitatii. Un alt aspect care ar putea fi de interes ar fi realizarea in zona tratata de PIDU a unor linii de tramvai care sa uneasca diversele camere urbane si care sa foloseasca vagoane vechi, similare celor din perioada interbelica. De ce nu am profita de existenta actualelor linii de tramvei pe Calea Mosilor Vechi, Piata Sf. Gheorghe, bd. Regina Maria, bd. Cobalcescu, str. Berzei? De ce nu am introduce astfel de linii de tramvai pe bd. Regina Elisabeta si pe Calea Victoriei? Prin intermediul unor linii de tramvei "de epoca" ar pute fi realizata o integrare facila a camerelor urbane si o conexiune facila intre acestea.
![]() salvati bucurestiul logic (Smbata, 21 Aprilie 2012)
city lover
V-as ruga sa explicati putin utilitate acestui parcaj. La 5-10 min distanta se afla parcajul de la piata constitutiei. oare nu se atrag masini mult prea spre interiorul tubului, astfel incurcand traficul pietonal si de biciclete? Ce satisfactie ai ca pieton si biciclist daca langa tine, agresandu-te, masini incearca sa parcheze, iesind din trafic? nu cumva vorbim despre un spatiu pietonal, dar il amestecam prea mult cu cel rutier si de parcaje? Astept raspuns.
![]() ![]() megastructura pod izvor (Luni, 28 Decembrie 2015)
marina comanescu
As dori sa va pun doua intrebari: daca dvs spuneti ca acest pod este dedicat pietonilor si biciclistilor, ce pieton ar urca 6m ca sa coboare 6m si ce biciclist ar urca aceeasi distanta ca s-o coboare, avand in vedere ca in mai putin de un minut poate ajunge la podul izvor, aflat "la nivel", de unde poate intra direct in parc? De acord ca trebuie un pod in acest punct, insa unul plat, doar peste albia raului, ca cel propus la podul calicilor, si cu treceri de pietoni la nivel.
![]() |