Inserţia urbană pe terenul din str. Şelari reprezintă o ţintă cheie a planificării regenerării urbane la nivelul zonei centrului istoric Bucureşti. Prin realizarea proiectului se creează un nou centru de interes la nivel local, ce va găzdui noi activităţi sociale, culturale şi de agrement.  Propunerea are ca obiectiv reabilitarea funcţională, morală, economică, socială şi culturală a zonei centrului istoric Bucureşti, prin implementarea unui centru multifuncţional de mai mult

Inserţia urbană pe terenul din str. Şelari reprezintă o ţintă cheie a planificării regenerării urbane la nivelul zonei centrului istoric Bucureşti. Prin realizarea proiectului se creează un nou centru de interes la nivel local, ce va găzdui noi activităţi sociale, culturale şi de agrement. 

Propunerea are ca obiectiv reabilitarea funcţională, morală, economică, socială şi culturală a zonei centrului istoric Bucureşti, prin implementarea unui centru multifuncţional de tip «curte a meştesugarilor» pe terenul vacant de pe strada Şelari, cu ieşire la străzile Lipscani, Smârdan.

Inserţia propusă, de tip «plomba urbană» adăposteşte funcţiuni preponderent culturale, spaţii de întâlnire (meeting room) şi formare profesională, ateliere meştesugăreşti, loisir la nivelul P+2E (până la alinierea la cornişă) şi birouri/ spaţii de închiriat pentru prestări servicii pe nivelurile 3, 4 retrase. Subsolul este rezervat parcărilor pentru utilizatorii noii inserţii (aprox. 63 locuri de parcare pentru utilizatorii noii construcţii).

Diversitatea funcţională şi posibilitatea pătrunderii publicului în inima sitului - vor atrage un număr sporit de utilizatori.

Se propune crearea unor trasee pietonale care să facă legătura cu străzile Lipscani şi Smârdan, acolo unde acest lucru este posibil: Lipscani nr. 32 (fâşie îngustă 3 - 5m),  Smârdan nr. 33,35 (fond construit precar, parazitar).

La nivelul parterului construcţia noua propune un sistem de culoare pietonale, presarate cu puncte de atractie şi curţi interioare publice, pentru loisir. Atelierele mestesugăreşti vor fi orientate în jurul acestor curţi de lumină, la interfaţă cu publicul.

Accesul pietonal principal se face din strada Şelari, prin intermediul unui gang orientat pe una din curţile interioare. Zona are un poţential economic sporit, care poate fi exploatat, datorat amplasării centrale, dar îngreunat de problemele de accesibilitate.

Accesul auto propus pentru utilizatori se face din strada Şelari: intrare din dreptul străzii Gabroveni şi iesire în dreptul străzii Covaci, relaţionat la o politica coerenţă de trafic auto controlat (în care care str. Gabroveni are sens unic înspre Şelari, iar Covaci sens unic dinspre Şelari înspre bulevard). Rampele auto sunt ascunse - intrare tip gang- sub fronturile continue ala faţadei. Terenul - aflat parţial în administrarea  Primăriei Municipiului Bucureşti şi partial (majoritatea terenului) - proprietate privată. Spre o bună implementare a proiectului, se recomandă ca Primăria Municipiului Bucureşti să achiziţioneze spaţiul ce nu este în proprietatea sa.

*Acest proiect este o propunere pentru realizarea Planului Integrat de Dezvoltare Urbana a zonei centrale a Municipiului Bucuresti. Ideea acestui proiect este promovata pentru a fi cunoscuta de locuitori si pentru a deveni o solutie adoptata de autoritati in procesul de regenerare a centrului capitalei.

Din punctul dumeavoastră de vedere, acest proiect răspunde necesităţilor zonei?
prenume şi nume:
gen: F M
vârsta:
educaţie:
email:
subiect:
comentariu:
cod verificare :

 
Comentarii
(Wed, 26 Martie 2014)
Marcel Ionescu-Heroiu
Ideea foarte buna in sine. Dati numai bani pe un arhitect bun pentru a avea un design de calitate.Acest proiect este dezvoltat de un consorţiu format din: Synergetics Corporation / Re-act Now Studio / Space Syntax / KXL / DC Communication/ Igloo Arhitecture / Studio Basar/ A Stil / Macarie O'Looney Architects / Soare&Yokina Arhitecti Asociati / Republic of Architects / KVB Economic / Polarh Design
produced by Interactive Look   © 21.07.2010 ASUB