Zona de la intesecţia Străzii Uranus cu Calea Rahovei, cunoscută în mod tradiţional sub numele de “Piaţa de flori” înfăţişează în ziua de astăzi un melanj paradoxal de ordine şi haos, frumos şi urât, nou şi vechi ce coexistă suprapuse şi amestecate. Spaţiu larg, clădiri mai vechi sau mai noi, unele adevărate monumente arhitecturale, altele chioscuri pestrite, o parte renovate sau noi, altele pe cale să se prăbuşească, florărese şi oameni de afaceri, piaţa şi spaţiu mai mult
Zona de la intesecţia Străzii Uranus cu Calea Rahovei, cunoscută în mod tradiţional sub numele de “Piaţa de flori” înfăţişează în ziua de astăzi un melanj paradoxal de ordine şi haos, frumos şi urât, nou şi vechi ce coexistă suprapuse şi amestecate. Spaţiu larg, clădiri mai vechi sau mai noi, unele adevărate monumente arhitecturale, altele chioscuri pestrite, o parte renovate sau noi, altele pe cale să se prăbuşească, florărese şi oameni de afaceri, piaţa şi spaţiu de expoziţie, câini comunitari, copii, artişti – si peste tot acest décor, un numar incomensurabil de masini parcate haotic şi circulând si mai haotic.
 În acest spatiu al contrastelor, proiectul propus, parte esentială a unei intenţii mult mai complexe de amenajare a zonei, inserează un parcaj subteran menit să liniştească invazia maşinilor care face în momentul de faţa imposibilă orice încercare de ordonare a “Pieţei de flori”. Prin acest gest se eliberează spaţiul public de unul dintre ocupanţii săi cei mai sufocanţi şi se permite curăţarea şi aranjarea zonei într-o modalitate mult mai prietenoasă pentru pietoni. Bănci, copaci, spaţii verzi, mici spaţii de spectacol sau cafenele vor înlocui multitudinea de maşini parcate şi o mare parte din traficul haotic existent şi vor complimenta tradiţia “florală” a pieţei care, un pic aranjată şi curăţată conferă identitate şi şarm zonei.
 În concluzie, prin uşurarea accesului maşinilor şi crearea unui parcaj subteran separat, proiectul îşi doreşte să redea “piaţa” oamenilor, conferindu-i o înfăţişare nouă şi o multitudine de funcţiuni - spectacol, artă, comerţ, relaxare - ce vor coexista armonios cu vechile ocupaţii şi clădiri ale zonei.
*Acest proiect este o propunere pentru realizarea Planului Integrat de Dezvoltare Urbana a zonei centrale a Municipiului Bucuresti. Ideea acestui proiect este promovata pentru a fi cunoscuta de locuitori si pentru a deveni o solutie adoptata de autoritati in procesul de regenerare a centrului capitalei.

Din punctul dumeavoastră de vedere, acest proiect răspunde necesităţilor zonei?
prenume şi nume:
gen: F M
vârsta:
educaţie:
email:
subiect:
comentariu:
cod verificare :

 
Comentarii
(Joi, 13 Octombrie 2011)
nitu horia
culoarele de autobus trebuie sa fie comune cu pista de biciclete exact cum vedem in paris.
Raspuns (Luni, 28 Noiembrie 2011)
Echipa de proiect CentralBucuresti.ro
Situaţia descrisă de dumneavoastră în alte capitale Europene este o rezultantă a acceptării bicicletei ca mijloc alternativ de transport. Până şi pentru a se ajunge la această situaţie, trebuie în primul rand creată o cultură a bicicletei, iar participanţii la trafic trebuie se obişnuiască cu prezenţa biciclistilor în trafic. Consideram ca acest lucru se poate face doar având, cel putin într-o prima fază, piste exclusiv pentru biciclişti pe carosabil.
shared space (Wed, 16 Mai 2012)
Roberto Patrascoiu
Posibil un "shared space" ar fi o optiune indrazneata (dar si pretabila) pentru acest spatiuAcest proiect este dezvoltat de un consorţiu format din: Synergetics Corporation / Re-act Now Studio / Space Syntax / KXL / DC Communication/ Igloo Arhitecture / Studio Basar/ A Stil / Macarie O'Looney Architects / Soare&Yokina Arhitecti Asociati / Republic of Architects / KVB Economic / Polarh Design
produced by Interactive Look   © 21.07.2010 ASUB