Planul de sistematizare din anii '80 ( Centrul Civic, Casa Poporului) a distrus o mare parte a ţesutului urban care conţinea Calea Rahovei şi fostul Pod al Calicilor, de aceea  coerenta şi funcţionalitatea celui rămas este acum minimă. S-a creat o ruptură între Centrul Istoric şi fosta zonă a Căii Rahova, actualmente Centrul Civic, ruptură evidentă din punct de vedere al accesibilităţii şi atractivităţii zonei bd-ului Unirii în cadrul oraşului. Se propune amenajarea urbană mai mult

Planul de sistematizare din anii '80 ( Centrul Civic, Casa Poporului) a distrus o mare parte a ţesutului urban care conţinea Calea Rahovei şi fostul Pod al Calicilor, de aceea  coerenta şi funcţionalitatea celui rămas este acum minimă. S-a creat o ruptură între Centrul Istoric şi fosta zonă a Căii Rahova, actualmente Centrul Civic, ruptură evidentă din punct de vedere al accesibilităţii şi atractivităţii zonei bd-ului Unirii în cadrul oraşului.
Se propune amenajarea urbană coerentă a spaţiului care defineşte cele două clădiri istorice __ Palatul de Justiţie şi biserica Domniţa Bălaşa şi conectarea acestuia la activităţile şi fluxul de pietoni din Centrul Istoric, Piaţa Unirii şi bulevardul Unirii.
Prima intervenţie este Podul Calicilor, un pod la nivelul străzii, pietonal, de biciclişti şi posibil auto.  Acesta se va afla pe Splaiul Independenţei,  refacând zona de legatură între Centrul Istoric, strada Şelari şi fosta zonă a Căii Rahova.

Al doilea punct de intervenţie este asupra terenul neconstruit, utilizat ca parcare supraterană neamenajată, de pe strada Sfinţii Apostoli. Se propune construirea pe acest sit a unui parcaj subteran, care să deservească Palatul de Justiţie şi clădirile de locuit adiacente. La nivelul străzii va fi o continuare a parcul vecin, existent, care va integra gradina şi situl bisericii Domniţa Bălaşa într-o amenajare urbană coerentă care să o pună în valoare.

A treia intervenţie este pe Splaiul Independenţei - Palatul de Justiţie.  Se propune o piaţă urbană, în care elementul apă (Dâmboviţa) să fie definitoriu,  delimitată spaţial de faţada Palatului de Justiţie şi de clădirile din Centrul Vechi. Această piaţă va fi punctul terminus sau de pornire în Centrul Istoric.

 

*Acest proiect este o propunere pentru realizarea Planului Integrat de Dezvoltare Urbana a zonei centrale a Municipiului Bucuresti. Ideea acestui proiect este promovata pentru a fi cunoscuta de locuitori si pentru a deveni o solutie adoptata de autoritati in procesul de regenerare a centrului capitalei.

Din punctul dumeavoastră de vedere, acest proiect răspunde necesităţilor zonei?
prenume şi nume:
gen: F M
vârsta:
educaţie:
email:
subiect:
comentariu:
cod verificare :

 
Comentarii
Ansamblu urban Palatul de Justitie - Domniţa Bălaşa (Smbata, 19 Noiembrie 2011)
Adrian Balteanu
Vă rog să completaţi descrierea proiectului cu un număr aproximativ al locurilor din parcarea subterană si cu un plan de localizare a acesteia. Un parcaj subteran care să atragă mai mult trafic în zonă (pe splai şi Bd. Unirii apar în mod frecvent ambuteiaje) nu este potrivit.
Raspuns (Luni, 28 Noiembrie 2011)
Echipa de proiect CentralBucuresti.ro
Intreaga stragtegie PIDU propune parcari de mici dimensiuni tocmai pentru a descuraja traficul auto. Interesul nu este de a atrage trafic auto ci doar de a oferi o posibilitate de parcare decenta rezidentilor si celor care folosesc oricum automobilul personal pentru deplasare. Puteti vedea in acest sens partea de studiu de trafic din PIDU. Multumim pentru comentariu.
salavti bucurestiul logic (Smbata, 21 Aprilie 2012)
city lover
V-as ruga sa explicati putin utilitate acestui parcaj. La 5-10 min distanta se afla parcajul de la piata constitutiei. De asemenea tot la 5-10 min se afla parcajul din spatele magazinului unirea. mai ales ca acest parcaj pare o investitie mare, vorbind de un spatiu mic, in care se va construi cu greutate. astept raspuns. multumesc
Podul Calicilor (Joi, 30 Mai 2013)
Gabriel Papuc
Excelent!Acest proiect este dezvoltat de un consorţiu format din: Synergetics Corporation / Re-act Now Studio / Space Syntax / KXL / DC Communication/ Igloo Arhitecture / Studio Basar/ A Stil / Macarie O'Looney Architects / Soare&Yokina Arhitecti Asociati / Republic of Architects / KVB Economic / Polarh Design
produced by Interactive Look   © 21.07.2010 ASUB