Propunerea are ca obiectiv principal transformarea in spatiu public a unei zone de ‚no man’s land’ rezultate dintr-un conflict ramas inca deschis: cel dintre tesutul urban istoric (zona Manastirii Antim) si interventiile din anii ’80 (Blvd. Unirii – Blvd. Libertatii). Interventia in cadrul acestui blocaj urban are ca strategie principala angajarea unor calitati specifice pietei de tip maidan bucurestean: maidanul ca o alta specie de piata publica, ce se dezvolta de obicei si in preajma mai mult

Propunerea are ca obiectiv principal transformarea in spatiu public a unei zone de ‚no man’s land’ rezultate dintr-un conflict ramas inca deschis: cel dintre tesutul urban istoric (zona Manastirii Antim) si interventiile din anii ’80 (Blvd. Unirii – Blvd. Libertatii). Interventia in cadrul acestui blocaj urban are ca strategie principala angajarea unor calitati specifice pietei de tip maidan bucurestean: maidanul ca o alta specie de piata publica, ce se dezvolta de obicei si in preajma bisericilor si a manastirilor. Propunem un nou tip de ‘maidan la Antim’ ca o forma de convietuire intre tesutul vechi, amputat, relocat si rupt si tesutul nou, autist si agresiv. Scara acest spatiu se vrea ca o alternativa la scara gigantica a pietei din imediata apropiere, iar umbra, apa si comertul sa reinvie fata manastirii. Astfel, teritoriul cuprins intre constructiile de case cu un regim redus de inaltime si cladirile de blocuri cu puternic impact vizual lucreaza impreuna in jurul unui loc de tirg, loc de umbra, de apa, si de joc, unui loc de vara.
Proiectul propus adaposteste preponderent functiuni de agrement si loisir, cu specificatia ca prin crearea unei minime infrastructuri urbane (mobilier multifunctional: banca/taraba + asigurarea unui numar de 110 locuri parcare) se pot desfasura si activitati comerciale de mica scara (targuri, piete legume/flori) care sa ajute la completarea unei identitati locale.
Se propune amplasarea unei sculpturi urbane cu rol de reper, care prin gabarit sa anunte din Bulevardul Unirii prezenta unui ‚eveniment’ in spatele frontului de blocuri; astfel se creeaza o retea de ‚ancore’ cu ajutorul carora locatiile care nu beneficiaza de vizibilitate sporita sa poate fi introduse intr-un circuit urban/pietonal.
In cadrul contextului izolat in care se gaseste Biserica Schitul Maicilor proiectul propune o legatura pietonala explicita realizata la nivelul pavimentului, cu Manastirea Antim, astfel cele doua functionand ca repere de complementaritate, intervalul dintre cele doua obiective de patrimoniu religios fiind parcurs prin spatiul umbrit de copaci.
 Printr-o tratare uniforma a spatiului destinat pietonilor si cel aferent circulatiei auto, proiectul propune crearea unei piete urbane extinse, cel putin la nivelul tratarii pavimentului, care urmeaza a favoriza mobilitatea pietonului si a ciclistului in defavoarea automobilului; astfel se incurajeaza o utilizare cat mai libera a spatiului public. 

*Acest proiect este o propunere pentru realizarea Planului Integrat de Dezvoltare Urbana a zonei centrale a Municipiului Bucuresti. Ideea acestui proiect este promovata pentru a fi cunoscuta de locuitori si pentru a deveni o solutie adoptata de autoritati in procesul de regenerare a centrului capitalei.

Din punctul dumeavoastră de vedere, acest proiect răspunde necesităţilor zonei?
prenume şi nume:
gen: F M
vârsta:
educaţie:
email:
subiect:
comentariu:
cod verificare :

 
Comentarii
salvati bucurestiul logic (Smbata, 21 Aprilie 2012)
city lover
cred ca cele 110 locuri de parcare sunt complet nefolositoare. la 2 min este piata constitutiei, unde exista proiectul parcarii subterane. ar amputa numai spatiul si ar ingreuna accesul pietonilor. astept raspuns. multumescAcest proiect este dezvoltat de un consorţiu format din: Synergetics Corporation / Re-act Now Studio / Space Syntax / KXL / DC Communication/ Igloo Arhitecture / Studio Basar/ A Stil / Macarie O'Looney Architects / Soare&Yokina Arhitecti Asociati / Republic of Architects / KVB Economic / Polarh Design
produced by Interactive Look   © 21.07.2010 ASUB