Zona de la intesecţia Strazii Uranus cu Calea Rahovei, cunoscută în mod tradiţional sub numele de “Piaţa de Flori” înfăţişeaza în ziua de astăzi un melanj paradoxal de ordine şi haos, frumos şi urât, nou şi vechi ce coexistă suprapuse şi amestecate. Spaţiu larg, cladiri mai vechi sau mai noi, unele adevărate monumente arhitecturale altele, chioscuri pestriţe, o parte renovate sau noi, altele pe cale să se prăbuşească, mai mult

Zona de la intesecţia Strazii Uranus cu Calea Rahovei, cunoscută în mod tradiţional sub numele de “Piaţa de Flori” înfăţişeaza în ziua de astăzi un melanj paradoxal de ordine şi haos, frumos şi urât, nou şi vechi ce coexistă suprapuse şi amestecate. Spaţiu larg, cladiri mai vechi sau mai noi, unele adevărate monumente arhitecturale altele, chioscuri pestriţe, o parte renovate sau noi, altele pe cale să se prăbuşească, florărese şi oameni de afaceri, piaţa şi spaţiu de expoziţie, câini comunitari, copii, artişti – şi peste tot acest décor, un număr incomensurabil de maşini parcate haotic şi circulând şi mai haotic.
În acest spaţiu al contrastelor, poriectul propus, parte esenţială a unei intenţii mult mai complexe de amenajare a zonei, inserează un parcaj subteran menit să liniştească invazia maşinilor care face în momentul de faţă imposibilă orice încercare de ordonare a “Pieţei de Flori”. Prin acest gest se eliberează spaţiul public de unul dintre ocupanţii săi cei mai sufocanţi şi se permite curatarea şi aranjarea zonei într-o modaliatate mult mai prietenoasă pentru pietoni. Bănci, copaci, spaţii verzi, mici spaţii de spectacol sau cafenele vor inlocui multitudinea de maşini parcate şi o mare parte din traficul haotic existent şi vor complimenta tradiţia “florală” a pieţei care, un pic aranjată şi curăţată conferă identitate şi şarm zonei.
În concluzie, prin uşurarea accesului maşinilor şi crearea unui parcaj subteran separat, proiectul îşi doreşte să redea “piaţa” oamenilor, conferindu-i o înfăţişare nouă şi o multitudine de funcţiuni - spectacol, artă, comerţ, relaxare - ce vor coexista armonios cu vechile ocupaţii şi cladiri ale zonei.


*Acest proiect este o propunere pentru realizarea Planului Integrat de Dezvoltare Urbana a zonei centrale a Municipiului Bucuresti. Ideea acestui proiect este promovata pentru a fi cunoscuta de locuitori si pentru a deveni o solutie adoptata de autoritati in procesul de regenerare a centrului capitalei.

Din punctul dumeavoastră de vedere, acest proiect răspunde necesităţilor zonei?
prenume şi nume:
gen: F M
vârsta:
educaţie:
email:
subiect:
comentariu:
cod verificare :

 
Comentarii
Dezvoltare urbana in zona Rahova-Uranus (Smbata, 8 Septembrie 2012)
Arina Stoenescu
Dezvoltarea acestei zone cu valorificarea trecutului arhitectural industrial istoric si integrarea acesteia intru flux activ al orasului este importanta atat din punct de vedere social, cultural cat si economic. Locuitorii zonei si copii acestora au dovedit prin participarea acestora la mai multe activitati comunitare, vezi proiectul Ofensiva generozitatii, angajamentul si comiterea acestora in problemele urbei. Sper ca munca de regenerare a zonei sa poata fi demarata cat de curand.



Acest proiect este dezvoltat de un consorţiu format din: Synergetics Corporation / Re-act Now Studio / Space Syntax / KXL / DC Communication/ Igloo Arhitecture / Studio Basar/ A Stil / Macarie O'Looney Architects / Soare&Yokina Arhitecti Asociati / Republic of Architects / KVB Economic / Polarh Design
produced by Interactive Look   © 21.07.2010 ASUB